Worst, bier, sprookjeskastelen en met sneeuw bedekte chalets met glühwein van de tap nemen de kilte weg van de geschiedenis van de Berlijnse Muur en de schaduwen van de goed gedocumenteerde wereldoorlogen.

Dit zijn vijf absolute must-sees in Duitsland.

Berlijn

Cool, eigenwijs, cutting-edge en tot op het puntje van haar iconische TV-toren volgepropt met cultuur, geschiedenis en karakter, is Berlijn een van Europa’s onbetwiste bucket-list hoofdsteden. In het hart van de stad ligt het beroemde museumeiland, dat rijk is aan klassieke oudheden uit Babylon en Troje, terwijl de donkere verhalen van de 20e eeuw ontdekt kunnen worden op plekken als Checkpoint Charlie, de afbrokkelende overblijfselen van de Berlijnse Muur en het opvallende Joodse monument van Peter Eisenman. Dan is er het boho-centrum van Friedrichshain-Kreuzberg, overspoeld met cafés en coole jazztenten, ad hoc handwerkstudio’s en kunstzinnige galerieën, die allemaal netjes in evenwicht zijn met de rechtlijnige Reichstag, de Brandenburger Tor en zomerse picknicks in de Tiergarten.

Neuschwanstein

De grote romantische erfenis van de Beierse koning Ludwig II staat nog steeds hoog op de steile bergkammen van de Duitse Alpen; een getuigenis van het sprookjesachtige, etherische karakter van het met gletsjers bedekte, rotsachtige landschap waarin het zich bevindt. Neuschwanstein, door velen het meest adembenemende kasteel ter wereld genoemd, ligt hoog boven het kleine en charmante stadje Hohenschwangau. De ontelbare torentjes, steunberen en krakende ophaalbruggen maken het gemakkelijk om te zien waarom het complex zowel Walt Disney als J K Rowling inspireerde, terwijl je binnen een glimp kunt opvangen van de weelde en extravagantie van misschien wel de beroemdste vorst van Beieren.

München

Biergek, lederliefhebbend, in de bergen gehuld München is een snelle metropool diep in het Duitse zuiden. Het is de regionale hoofdstad van de deelstaat Beieren en het karakter en de mensen hier zijn hevig onafhankelijk van de rest van Duitsland. In dit klimaat draait alles om schuimend wiesbier, gebrouwen volgens oude Beierse recepten, rokerige braadworst en het in evenwicht brengen van een vaak roerige (het was hier dat Hitler in 1923 een poging deed tot de Bier Hall Putsch) en overigens rijke (München beleefde een gouden tijd tijdens het hoogtepunt van de Beierse koningen) geschiedenis. De stad zelf is een mengeling van middeleeuws, prachtig barok en groen parklandschap, met als hoogtepunten de prachtige Englischer Garten, de uitgestrekte Marienplatz en de koepels van de Frauenkirche. Op zijn zachtst gezegd geweldig!

Dresden

Het onberispelijke neoclassicisme van het Zwinger Paleis en de ongerepte gezichten van de grote Semper Oper die het stadscentrum hier sieren, allemaal netjes gegroepeerd langs de meanders van de rivier de Elbe alsof ze eeuwenlang onaangeroerd zijn gebleven: Dresden. Europa’s meest uitgebreide naoorlogse wederopbouwproject (sorry Warschau!) is Dresden goed gezind geweest en heeft ertoe bijgedragen dat dit eens zo geduchte Saksische bolwerk weer de parel van het Duitse oosten is geworden die het ooit was.

Weimar

Weimar barst letterlijk van de geesten van genieën, zo groot is de aanhoudende intellectuele bekwaamheid van deze stad in de centrale deelstaat Thüringen. Reizigers die hier komen, zullen zich al snel verloren voelen tussen glorieuze standbeelden van Goethe, beeltenissen van de grote filosoof Schiller, kamers waar Liszt, Hummel en Bach zouden hebben geoefend en gecomponeerd, waar Nietzsche zou hebben rondgelopen – de lijst gaat maar door. Plekken zoals de Markt van Weimar laten de zogenaamde bloei van de Gouden Eeuw zien, die met zoveel grote geesten gepaard ging; rijen 16e- en 17e-eeuwse herenhuizen en glorieuze versierde gevels. Er zijn ook parken (perfect om door de pagina’s van Duitse filosofen te bladeren), samen met plekken die relevant zijn voor de oprichting van de Weimar Republiek in 1918.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *